3/13/2013

Assassin's Creed III

Sainpas vihdoin pelattua Assassin's Creedin uusimman osan läpi juoneltaan. Kaikissahan osissa on paljon pelattavaa juonen lisäksi, ja tämän vuoksi tällä kertaa pelissä kestikin näin kauan, koska en halunnut jättää lisätehtäviä tai keräilytehtäviä välistä, jotta peli ei varmasti loppuisi liian nopeasti. No nyt tuli nautittua pelistä yli 4 kuukauden ajan ja on nyt siis taskussa aika kattava tietopaketti tuostakin osasta. 100% en ole vieläkään pelannut, koska en tuosta moninpelistä pidä, mutta 97% yksinpelistä on nyt plakkarissa. Katsoo jos tässä joku päivä viimeistelisi nuo kolmekin prosenttia. Mutta itse peliin.
Nykyaikaakin pääsee pelaamaan
Assassin's Creed III on Ubisoftin historiallisiin tapahtumiin perustuvan seikkailu-/taisletupelisarjan viides osa. Peli on suora jatko-osa edelliseen julkaisuun (Assassin's Creed Revelations), mutta historiassa pelattava päähenkilö on ihan uusi. Pelisarjan toinen nykyajan päähenkilö Desmond Miles laitetaan tieteellisen Animus -koneen avulla takaisin historiassa uudelleenelämään ja tutkimaan hänen esi-isiensä aikakausia. Assassin's Creed III sijoittuu 1700 -luvun Yhdysvaltoihin maan vallankumouksen aikaan.
Rajaseudun metsästysalueet ovat visuaalisesti kauniita, minä pyörinkin siellä monia tunteja pelin alkuvaiheessa.
Aivan pelin alussa pelaajaa pidetään täysin pimennossa tulevasta, ja yksi pelin merkityksekkäimmistä juonenkäänteistä sijoittuukin aivan pelin ensiminuuteille. Kun alkuhuumasta pääsee yli, laitetaan pelaajan eteen täysin uusia toimintoja, kuten puissa kiipeily, metsästäminen, merenkulku ja täysin uudet taistelutekniikat.
Lumessa juoksu on joskus hieman kankeaa, mutta ei voi väittää, etteikö tuo valkoinen maisema olisi kaunis.
Uutukaisessa on taas täysin erilaiset ohjaimtoiminnot kuin edellisessä, mutta tällä kertaa uusista komennoista on hyötyä. Jos opettelet ohjauksen kokonaan uudelleen ja unohdat kaiken mitä opit edellisissä peleissä, vältyt mm. hyppäämästä kielekkeiltä kuolemaan ja turhat tappiot taisteluissa. Myös itse pelin rakenteeseen on tehty muutoksia. Jos haluat suorittaa jo edellisestä osasta tutut valinnaiset tavoitteet, ei sinun tarvitse yhden moan jälkeen aloittaa tehtävää täysin alusta, vaan peli vie sinut  edelliseen automaattisesti tallennettuun pisteeseen. Näin 100% läpipeluu on paljon helpompaa ja vähemmän turhauttavaa kuin esimerkiksi Revelationsissa, jossa koko monen kymmenen minuutin tehtävä piti aloittaa alusta vaikeimmissa tapauksisssa kymmeniä kertoja.
Peuraa metsästämässä hieman erilaisesta piilopaikasta, jollaista ei ole aikaisemmissa osissa ollut.
Peli sisältää hellyyttäviä lemmikkejä ja metsäneläimiä, joista ensimmäisiä voi silitellä ja ruokkia kylillä kulkiessa ja jälkimmäisiä voi metsästää vaikka ajansa kuluksi tai sitten lukuisten metsästysseurojen tehtävien perusteella. Miinuksena fakta, että jokainen tapettu söpö pesukarhu, pupu, kettu tai majava täytyy nylkeä, mutta onneksi pahimman verilöylyn saa skipattua. Joskus huolettomasti metsillä kulkiessasi saattaa kimppuusi hyökätä susi, puuma tai vihainen uroshirvi, jolloin on hetkeksi keskityttävä itsesi puolustamiseen. Tämä saattaa häiritä pelin kulkua, jos olet muutenkin juoksemassa tajutonta 1000 metrin matkaa kohteeseesi. Tällöin en ainakaan minä halua turhia viivästyksiä matkalle.
Syksy tulee ja tykit paukkuvat.
Metsästystehtävien lisäksi sivutehtäviä on jos monenlaista ja monipuolisuus on tällaisissa peleissä aina plussaa. Osa tehtävistä on kuitenkin suunniteltu hieman huonosti, koska pelaajalle ei kerrota, minne hänen täytyy seuraavaksi mennä ja kun saa yhden tehtävän ketjun päätökseen, ei välttämättä huomaa sitä. Pelin edetessä ja lisätehtävieä suorittaessa huomaa kuitenkin nopeasti, miten siitä kuuluu jatkaa. Keräystehtävissä edistys näytetään kuitenkin heti pelin ylänurkassa, muissa tapauksissa kartta on hyvä kaveri. 
Puissa kiipeily on hauskaa.
Aikaisemmissa Assassin's Creedeissä on jo koettu vuorokauden vaihteluita ja satunnaisia myrskyjä, mutta tämä uusin yksilö kattaa myös kaikki vuodenajat. On hauska nauraa pelihahmolle kun hän rämpii lumessa hitaasti eteenpäin ja on hieman ärsyttävää yrittää tihrustella rankkasateen läpi pimeässä.
Muskettiarmeija
Tuplatappo näytetään usein hienossa videopätkässä.
Salamurhata voi kulmasta.
Pistoolilta voi suojautua ihmismuurin taakse.
Laivastotehtäviäkin on pakollisia sekä valinnaisia.
Laivalla pääset ohjamaan, kiipeilemään, taistelemaan ja tykittämään.
Kuvat IGN
All in all, itse pidin tästä osasta erityisen paljon. Monipuolisuutta löytyy sitä hakevalle, mutta tarvittaessa pelin saa myös nopeasti kahlattua läpi. Mukana on myös kahdesta aikasemmasta osasta tuttu moninpeli, jota en tosin ole itse vielä kokeillut alkututoriaalia pidemmälle.

****/*****

4 comments:

 1. Tätä oli hauska lukea ku mun poikaystävä on aivan hulluna tähän peliin ja nyt odottelee jo sitä uutta joka ilmestyy lokakuussa(?). Tosiaan tää mun herra tais hotkasta tän pelin alle viikossa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No siinä saakin kyllä sit venailla :D Mä olin tämän osan ennakkovarannut ja on kyllä yksi suosikeista, saa nähdä onko se seuraava (juurikin Lokakuussa ilmestyvä) vielä parempi.

   Delete
 2. Tämä jo tuolla pelijonossa odottelee kovasti vuoroaan ja odotukset on suuret :) Itekin jään aina laahaamaan niihin sivutehtäviin ja muihin pikkuseikkoihin, ettei vahingossakaan mene koko peli ohi liian nopeasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä kyllä niitä sivutehtäviä riittää ja mikä parasta, niitä on niin paljon erilaisia. Mapitkin on niin suuria niin siinä menee oma aikansa kun navigoi ensin tehtävät, että kyllä tuon parissa saa aikaa kulumaan :D

   Delete