5/21/2013

Toronton matkasuunnitelmia

Tässä on viimeiset pari kuukautta elämästä ollut vaan pelkästään matkan suunnittelua ja siihen liittyvien juttujen hankkimista, joten en malttaisi enää yhtään odottaa, että vihdoin pääsen lähtemään. Mutta tykkään kuitenkin suunnitella paljon etukäteen, kuitenkin jättämällä osia matkasta arvauksen varaan. Näin saan realisisen kuvan siitä, mitä ehdin nähdä ja kokea mahdollisimman helppojen reittien kanssa mutta samalla mahdollisimman paljon kävellen ja sellaisia juttuja kokien/nähden, joita ei tule ajatelleeksi turistisivustoja selaillessa. Päivät on pääpiirteittäin reititetty ja suurin osa kohteiden tiedoista on itellä ylhäällä, mutta myös muutama täysin vapaa päivä löytyy. Suunnitelma riippu myöskin säästä, jota ei voi tietää varmasti kuin vasta paikan päällä. Listaan siis tällä kertaa paikkoja vain peräperään oman kiinnostuksen tasoni mukaan. Oikea reissu nähdään varmasti moneen kertaan läpikäytynä sitten kesäkuun aikana, kun toivun järkytyksestäni, etten saanutkaan jäädä maahan asumaan vielä. Mutta nyt itse asiaan!

TORONTO ISLANDS JA SKYLINE


Toronto kuuluu tunnettuihin miljoonakaupunkeihin (ainakin omasta mielestäni) ja New Yorkin skylinen rinnalla se on yksi must-see siluetti ainakin minulle. Torontossa ydinkeskustan edessä sijaitsee useita saaria, joinne pääsee kiertelemään lautalla, joka lähtee satamasta puolen tunnin välein kolmeen eri kohtaan saarirykelmää. Lauttamatka kustantaa huimat $7.00 ja saarelta näkee tuon maailman toiseksi korkeimman rakennuksen koristaman skylinen monesta eri suunnasta. Valokuvaajan paratiisi siis kyseessä. Saarilla voi myös nauttia ilmasta puistoissa tai rannoilla pulikoiden, mutta myös lapsille on tekemistä pienessä huvipuistossa.


CN TOWER


Kaupungin skylinen komeus on 553.33 metrin korkuinen CN Tower, joka oli rakennusvuodestaan aina vuoteen 2007 asti maailman korkein rakennus, kunnes rakenteilla oleva Dubain torni ohitti sen. Torni on yksi Toronton CityPass -nähtävyyksistä ja lipulla pääsee tornin LookOut tasolle 346:n metriin sekä tepastelemaan läpinäkyvän lasilattian päälle (342m). Pienellä lisämaksulla pääsee myös tornin ylimpään näköalakerrokseen, SkyPod -tasanteelle, josta vierailijalle aukeaa 360:n asteen näkymä kaupungista huiman 447:n metrin korkeudella. Torniin myydään myös elämyslippuja Edge walkiin, joka on siis yllä kuvassa näkyvä ilman käsiä kävely tornin ympäri. Pitkään mietin, että ostanko itselleni tämän $185,00 maksavan elämyksen, mutta totesin olevani liian nössö, joten vaihdoin korkeuksissa seikkailemisen Niagaran putousten helikopterilentoon.


NIAGARA FALLS


Niagaran putouksilla olen käynyt vaihto-oppilasvuonnani, jolloin katselin haikeasti järven yli kohoavaa siltaa, jonka toisessa päässä odottaisi oma unelmani. Nyt vihdoin monen vuoden jälkeen pääsen tuonne toiselle rannikolle, ja jotta elämykseni olisi tarpeeksi erilainen edelliseen kertaan verrattuna, aion varata itselleni helikopterilennon putousten ylle. Muuta koettavaa putouksilla Kanadan puolella on ainakin Maid of The Mist -lauttaretki putousten ytimeen (yllä), johon otin osaa viimeksi. Mahdollisuus on myös päästä kävelemään putousten alle, mutta en usko, että tämä kokemuksena olisi mitenkään päätä huimaava varsinkaan, kun oma keskittyminen menisi kameran kuivana säilyttämiseen. Kuivia nähtävyyksiä ovat kuitenkin Niagara on the Lake -turistikylä sekä Cylon tower, jossa voi vaikka kuluttaa aikaansa 3D/4D -filmiä katsellen, jos nähtävyydet eivät saa tarpeeksi haukkomaan henkeä.


TORONTO ZOO


Toinen Toronto CityPass:n oikeuttava nähtävyys on tuo Kanadan suurin eläintarha ja kukapa ei haluaisi käydä ihastelemassa elukoita Indo-Malesiasta, Afrikasta, Amerikasta, Tundran alueelta, Australaasiasta, Euraasiasta ja Kanadasta? Tänä vuonna bonuksena ovat hellyyttävät pandat, jotka varmasti ovat vielä suloisempia itse Aasian (eikä suinkaan Australian kuten aikaisemmin kirjoitin) luonnossa, mutta sinne en ole vielä hetkeen menossa, joten nautin vahditusta kamelilla ratsastamisesta ja seinäkiipeilystä tuolla Toronton koillisosassa. Kävelyreittejä on yhteensä 10 kilometriä, joten kaikki eläimet nähtyäni olen varmasti aika poikki, ja voin palkita itseni shoppailemalla lopun iltaa jossakin Toronton kolmesta tuuresta ostoskeskuksesta.

SHOPPING


Aivan Toronton keskustassa oman hotellini vieressä sijaitsee 330 liikkeen Eaton Centre ja Qowntown Yonge -alueelta keskuksen ympäriltäkin löytyy aika herkkuja ostospaikkoja, kuten Urban Outfitters ja kuuluisa Silver Snail -sarjakuvakauppa. Keskustan Queen Street on myös hyvä paikka shoppailulle kuten kaksi kaupungin markettiakin: St. Lawrence Market ja Kensington Market. Ympäri kaupunkia löytyy myös monia etnisiä ja erityylisiä naapurustoja, joista omalla vierailulistalla ovat ainakin Bloor-Yorkville -shoppailuparatiisi, Greektown, Chinatown, Little Italy, Entertainment District, josta löytyy CN Towerin lisäksi Graffiti Alley, josta en poistu kamerani kanssa moneen tuntiin, Distillery District, Old Town ja The Gay Village. Keskustan ulkopuolella sijaitsee myös kaksi ostoskeskusta, Scarborough Town Centre sekä Yorkdale Shopping Centre. Jälkimmäisestä löytyy muun muassa Topshop, mutta myös ikävääkin on tapahtunut tuolla. Tässä kuussa ostoskeskuksessa meinaan tapahtui ampumavälikohtaus (jossa onneksi vain yksi mies loukkaantui). Ehkäpä nuo ei osu kahdesti samaan paikkaan ja saan itse välttyä moisilta?

HARD ROCK CAFE TORONTO


Olen ottanut tavoitteekseni käydä jokaisen vierailemani kaupungin Hard Rock Cafessa, joko syömässä tai ostamassa tuliaisia. Tukholman ja Helsinkin ravintolan on vielä katsastamatta, mutta maailmalta nähty on jo muun muassa maailman suurin versio Floridan Orlandossa. New Yorkin ja Pittsburghin ravintolat olivat massiivisia, joten odotan tältä samaa. 

HIGH PARK


Yksi Toronton lukuisista puistoista High Park sijaitsee kaupungin keskustan länsiosassa aivan Ontario -järven pohjoispuolella. Luultavasti aion vuokrata polkupyörän ja nauttia jokin kaunis päivä kirsikanpuiden lomassa piknikiä.

ROM JA MUITA NÄHTÄVYYKSIÄ


CityPassilla pääsee vielä yllämainittujen eläintarhan ja tornin lisäksi vierailemaan seuraavissa paikoissa: Royal Ontario Museum, Ontario Science Centre ja Casa Loma. Yllä näkyvä ROM on arkkitehtuurillisesti ja visuaalisesti kaunis museo, ja vaikka en hirveästi museoissa käy, niin on tällainen kahden viikon kaupunkiloma CityPassin kanssa oiva tilaisuus tutkia hieman kulttuuria. Ontario Science Centre on Heurekaan verrattava tieteiskeskus, jossa on tällä hetkellä käynnissä pelinäyttely, awesome! Casa Loma on vanha kirkko, jonka arkkitehtuuri ei itseäni hirveästi viehätä, mutta pitää käydä kurkkimassa saako se aikaan kymiä väreitä. Muita museoita listallani on ainakin MOCCA (Museum of contemporary Canadian art), Bata Shoe Museum, Art Gallery of Ontario sekä Ryerson Image Centre. Arkkitehtuurisesti massiivinen kuvauskohde on myös Shangri-La hotelli ja OCAD Yliopisto.

Tässäpä taisi vihdoin olla kiteytettynä paikat, joissa haluan käydä. Muutamia tunnettuja patsaita ja paikkoja, joiden oikeasta sijainnista en ole varma jäi nyt pois listalta. Lisäksi ylki ykköskohteistani olisi Ripley's Aquarium, mutta paikan avaamisajankohtaa ei ole vielä julkistettu tarkemmin kuin kesällä 2013. Hyvällä tuurilla paikka aukeaa ennen kuin maasta pitää kaikota.

4 comments:

 1. "pandat, jotka varmasti ovat vielä suloisempia itse Australian luonnossa"
  öömm eiks koalat asu australias? :DDDDD

  ReplyDelete
 2. Oopsie, my bad.. Eiku kuhan testasin että lukeeko kukaan näitä ;D

  ReplyDelete
 3. siis kauan oot siellä?

  ReplyDelete