7/17/2013

Bioshock: Infinite

Jo uusi logokin kertoo osan erilaisuudesta
Hallelujah!
Ostin tuossa kuun vaihteessa vihdoin uusimman Bioshockin, jonka hinnan alenemista olen jo saanut odottaa kuukausia, mutta koska sain pelisarjan edellisen osan vihdoin pinnistettyä loppuun asti (en saanut enää pinnistettyä, etten vetäisi sitä läpi, yritin kyllä, ettei tarvitsisi vielä uutta ostaa), piti pistää muutama kymppi tuohon keräilijäboksiin, kun näin sen alennusmyynneissä. Kovasti on saanut kuulla joka suunnalta siitä, miten tajuton ja upea tämä peli on, ja nyt sen läpi vetäneenä en kyllä kiellä yhtäkään niistä yli 80 palkinnosta, jotka sille on myönnetty.
Booker ja Elizabeth
Tutunnäköisiä taistelutekniikoita: vanha pistooli ja tulikäsi
Bioshock: Infinite on yliluonnollisen FPS -räiskintäsarjan kolmas osa. Tuttua entisiin osiin on erikoiset voimat, joilla voi taistella vihollisia vastaan sekä aseet, jotka eivät paljoa ole muuttuneet. Infinitessä päähenkilönä toimii Booker Dewitt, joka lähetetään vuonna 1912 taivaalla sijaitsevaan aivan upeaan Columbia -kaupunkiin pelastamaan Elizabethia, tyttöä, joka on lukittuna kaupungin korkeimman patsaan huipulle. Vaikka juonen pääpointtina onkin taistella tie läpi taivaan pilvilinnojen pitäen tätä neitoa turvassa, on tarina paljon intensiivisempi ja mukaansatempaavampi kuin mikään, mitä olen aikaisemmin kokenut. Elizabeth on välillä pelissä jopa niin paljon mukana, että melkein unohdin, että kyseessä on bioshock, ja voin iskeä sen ainaisen kiväärillä paukuttamisen sijaan vaikka tulipallon keskelle taistelukenttää. 
Skyhook - yksi uusista ominaisuuksista ja oma suosikkini
Edellisen osan ollessa niin selvä jatko-osa ykköselle, Infiniten kohdalla muutoksia on tehty paljon enemmän. Miljöön kauneuden lisäksi vihollisista on poistettu se hulluus, mihin aikaisemmissa osissa ehti sopeutua ja uusilla taistelukeinoilla pelisarja rakentaa itselleen aivan uudenlaisen maineen. Pikkusiskoja ei tarvita, koska Adamin ja plasmidien tilalla on Vigorit, taikajuomat, joista hörppäämällä pelaaja saa ihmevoimat käyttöönsä. Pelissä ei tarvitse myöskään valita eri voimien välillä, vaan kaikki pelin 8 Vigoria saa pitää ne löydettyään. Voimilla on myös useita käyttötarkoituksia, ja niillä voi täsmäiskun lisäksi luoda ansoja vastustajille. Tonicien tilalle on toisaalta tuotu gearit, joista pelaaja saa valita itselleen vain neljä: hatun, paidan, housut ja kengät. Näitä apuja saa kuitenkin vahdettua missä tahansa kohtaa peliä.
Yksi vigoreista - Bucking Bronco
Yksi vanha ominaisuus mitä jäin kaipaamaan, on kartta. Infinite on kuitenkin toteutettu niin hyvin, ettei pelaaja tarvitse karttaa löytääkseen perille. Tällaiselle saavutushunterille kartta olisi kyllä mukava apu, jotta näkisi missä on jo käynyt ilman arvailuja. Sivutehtävät menivät myöskin helposti ohi, kun ei jaksanut taapertaa jokaisen oven taakse aina jokavälissä kun kerkesi, koska ei muistanut missä oli jo käynyt. Tapansa mukaan pelissä kuitenkin riittää saalistettavaa: on tutut ääninauhurit ja upgradet, mutta uutena myös kiikarit ja pikkuelokuvakaleidoskoopit. Upgradet tosin ovat healthia, shieldiä (uusi) ja suolaa (even tilalla) varten, kun aseita ja vigoreita voikin päivittää raha-automaateilla. Perinteisiä räiskintäpelin ominaisuuksia on lisätty paljon, mutta peli silti poikkeaa massasta edukseen vielä enemmän kuin ennen.
Plussat:
+ Selvä jatko-osa, vaikka onkin täysin erilainen
+ Kaunis peli
+ Mukaansatempaava juoni
+ Uudet ominaisuudet ja viholliset
+ Juoksumahdollisuus
+ Päivitysmahdollisuudet
+ Vigoreiden vähäisyys (ei tarvitse valita), mutta samalla niiden monipuolisuus
+ Hetket, jotka saavat suun loksahtamaan auki

Miinukset:
- Kartta puuttuu
- 1999 -mode (vaikeustaso, joka aukeaa kun pelin on pelannut läpi), joka ei muuten eroa varsinaisesta pelistä, kuin tajuttoman ärsyttävällä vaikeudellaan.
- Researchin puuttuminen - vastustajia ei opi tuntemaan yhtä hyvin.

Jos ei yliluonnollisuuksista innostu, niin suosittelen kuitenkin kahlaamaan bioshokeista ainakin tämän uusimman läpi vaikka vain sen juonen vuoksi. Your mind will be blown, I promise. Tulet takuulla huomaamaan, miksi peli ei ole Bioshock 3 vaan Infinite.

***** / *****

(Vertailuna oma arvosteluni Bioshock ykkösestä)

  Kuvat IGN + Google (2 ensimmäistä)

No comments:

Post a Comment