9/08/2013

Ready Player One

Halusin ehtiä kiireiltäni kirjoittamaan blogiinkin tästä kirjasta, joka räjäytti tajuntani, muutti maailmankatsomukseni ja jätti minut niin koukkuun, että piti tilata 6 uutta kirjaa kirjahyllyyn, in desperate need of more awesomeness.
"Like most of humanity, Wade Watts escapes his grim surroundings by spending his waking hours jacked into the OASIS, a sprawling virtual utopia that lets you be anything you want to be, a place where you can live and play and fall in love on any of ten thousand planets. 

And like most of humanity, Wade dreams of being the one to discover the ultimate lottery ticket that lies concealed within this virtual world. For somewhere inside this giant networked playground, OASIS creator James Halliday has hidden a series of fiendish puzzles that will yield massive fortune--and remarkable power--to whoever can unlock them. 

For years, millions have struggled fruitlessly to attain this prize, knowing only that Halliday's riddles are based in the pop culture he loved--that of the late twentieth century. And for years, millions have found in this quest another means of escape, retreating into happy, obsessive study of Halliday's icons. Like many of his contemporaries, Wade is as comfortable debating the finer points of John Hughes's oeuvre, playing Pac-Man, or reciting Devo lyrics as he is scrounging power to run his OASIS rig. 

And then Wade stumbles upon the first puzzle. 

Suddenly the whole world is watching, and thousands of competitors join the hunt--among them certain powerful players who are willing to commit very real murder to beat Wade to this prize. Now the only way for Wade to survive and preserve everything he knows is to win. But to do so, he may have to leave behind his oh-so-perfect virtual existence and face up to life--and love--in the real world he's always been so desperate to escape. 

A world at stake. 
A quest for the ultimate prize. 
Are you ready?"
(goodreads.com)

Ready Player One sijoittuu tulevaisuuteen, 2040 -luvulle, jossa maailmanlopun äärellä ihmiskunta kärsii muun muassa energianpuutteesta, työttömyydestä, äärimmilleen levinneestä väkivallasta ja epätoivosta. Asutaan taivaaseen ulottuvissa trailerparkeissa, joista ei poistuta ulos kuin pakon uhatessa.

Onneksi on OASIS, James Hallidayn kehittämä virtuaalimaailma, joka on aikakauden ihmisille heidän tarvitsemansa pakopaikka, jossa kaikki on niin kuin itse haluaa olevan. Siellä käydään koulua,  tehdään töitä, rakastutaan ja mennään naimisiin.

Hallidayn kuoltua hän ilmoittaa peliin piilottaneestaan easter eggistä, jonka löytäjä saa kaiken herran omaisuuden itselleen, ja tästä alkaa hurja seikkailu, jonka vuoksi ihmiset ovat valmiita äärimmäisyyksiin, jopa tappamaan oikeassakin elämässä.

Koska James Halliday eli ja varttui itse 1980 -luvulla, käytetään mysteerien ratkaisuun paljon viitteitä tuon ajan kirjallisuudesta, elokuvista, peleistä ja musiikista. Lähteiden määrä on ihan tajuton, ja niitä esiintyy rivien välissä harva se lause. Tämän vuoksi kirja onkin saanut paljon näkyvyyttä varsinkin pelifanien keskuudessa.

Vaikka ison määrän lähteitä avulla ei olekaan hirveän vaikeaa luoda monta sataa sivua tekstiä, niin vaatii se mielestäni aika paljon mielikuvitusta käyttää niitä tavalla, joilla Ernest Cline sen tekee tässä teoksessa. 

Vaikka itse en todellakaan kaikkia viittauksia osaa edes havainnollistaa, niin jäin koukkuun kirjan kirjoitustyyliin, tarinan mukaan tempaavaan miljööseen ja luvut päättäviin iskulauseisiin vain muutaman sivun jälkeen.

Kirjan tapahtumat ovat erittäin ennalta-arvattavia sen lähdemaailman vuoksi, mutta samalla se on kirjoitettu niin ärsyttävästi, että vaikka kyseessä olisikin tavallista tylsempi kohtaus, niin kahlaat sen ohi muutamassa hetkessä vain, koska haluat tietää mihin se johtaa jatkossa, koska tässä kirjassa se aivan varmasti johtaa jonnekin. 

Tämä teos oli täydellinen tulos tasapainoisesta todellisuuden, fantasian, jännityksen, yksinäisyyden, virtuaalimaailman ja viitekirjallisuuden sekoittamisesta ja sen luettuani mietin, miksi kukaan ei ole aikaisemmin kirjoittanut mitään tämmöistä. Haluan lisää, nyt!

Nyt kaikki lukemaan tämä!

*****/*****

2 comments:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta, vois käydä tänään kirjastosta hakemassa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannatan! Jos löydät ja saat luettue, niin kerro ihmeessä mitä tykkäsit :3

      Delete